Bermuda-Nova Scotia - Reisverslag uit Halifax, Canada van Tom-Tilly-Koen Schippers - WaarBenJij.nu Bermuda-Nova Scotia - Reisverslag uit Halifax, Canada van Tom-Tilly-Koen Schippers - WaarBenJij.nu

Bermuda-Nova Scotia

Door: Tom Tilly

Blijf op de hoogte en volg Tom-Tilly-Koen

30 Mei 2009 | Canada, Halifax

Nadat we een dag of 4 in St.George's op Bermuda waren geweest zijn we binnen het rif door naar de andere kant van het eiland gevaren,zo'n 15 mijl naar Hamilton.Toen we naar een ankerplek aan het zoeken waren zagen we een boot die wel leek op die van Alex.(ontmoet in de Caribbean)Eerst twijfelden we of het zijn boot was maar opeens kwam zijn koppie uit het luik naar boven.Ongelofelijk dat we hem hier gevonden hebben,Bermuda heeft toch nog zo'n 54.000 inwoners.Ook in Hamilton bleven we 4 dagen,waarna we weer terug naar St.George's gingen.We moesten daar weer uitklaren om verder te gaan.Een paar dagen was het weer te onstuimig on te vertrekken.Maar op woensdag 13 mei,nadat we het internet hadden gecheckt en op aanraden van Alex ,bij een sailmaker die blijkbaar veel ervaring had met het weer en de stroom.We kregen van hem 3 waypoints mee en het advies om de golfstroom langs de Amerikaanse kust op te pakken.Voor het eerst ook zochten we contact met Herb,een Canadese weergoeroe via de SSB-zender.De eerste dagen was hij tevreden met de koers die we volgden.Maar de derde dag toen we bij het laatste waypoint aankwamen was hij heel verbaast:jullie zijn de golfstroom zowat voorbij gevaren.We waren veel te ver naar het westen gegaan.Bleek er ook nog een lage druk gebied voor ons neus te liggen,wat we aan de oostkant zouden moeten passeren,aan de westkant zouden we tegenwind hebben.Al met al hebben we wel zo'n 150 mijl teveel gevaren.Maar na 7 dagen zijn we dan toch in Halifax.
O,ja we waren op een dag met de snorkelspullen naar het strand gegaan,om het rif te gaan bekijken.Ik was net halverwege toen ik ineens pijn in mijn dijbeen voelde.Terug op het strand vroegen we aan lokale mensen wat het was en of het gevaarlijk was.Bleek dat ik was aangevallen door een portugees men of war,een kwal.Eigenlijk moest je de beet schoonmaken met alcohol,maar urine was ook goed.Dus de duikbril volgepist en mijn been ermee gewassen.De alcohol konden we,dacht ik,beter gebruiken om het van de binnenkant uit te bestrijden.
Tom

Bermuda:de klok 1 uur vooruit moeten zetten;een uurtje dichter bij huis.Bermuda heeft mooie, pastelkleurige huizen met,heel opvallend, allemaal witte daken.Dit ziet er "onnatuurlijk" uit alsof het gesneeuwd heeft.Men vangt via de daken regenwater op dat ze als drinkwater gebruiken.Bermuda heeft namelijk geen rivieren en of zoetwatermeren.Je ziet hier al wat naaldboompjes maar ook nog palmbomen.Het is overdag zo'n 25 graden met 's ochtends en 's avonds een fris windje(Nederlands zomerweer)Maar we moeten er wel aan wennen.'Savonds is het pas on 20.30 uur donker.Als we in het stadje St.George's zijn ziet Tilly een vreemde vogel,zegt Tom maar dat is gewoon een spreeuw.Ook zien en horen we de mussen tjielpen,lang niet meer gehoord.St.George's is een klein stadje met mooie,oude gebouwen en veel kerken,zelfs ook een niet afgebouwde kerk.Langs de kust staan veel forten en heb je veel baaitjes met witte stranden en helderblauw water.Hamilton is een echte zakenstad met veel banken en hoge gebouwen.De zakenmannen lopen hier in een Bermuda-broek en overhemd met stropdas in de meest vrolijke kleuren.(wel vreemd om te zien)Ook hier veel kerken.Bij vrienden van Alex een lunch-bbq gehad en op dezefde dag 's avonds bij de ouders van Alex een bbq.Het is wel een beetje vreemd om bij deze mensen thuis te zijn,vooral de taal geeft af en toe problemen.In de ongeving van Hamilton veel gewandeld.We lopen langs de kustlijn met vele mooie uitgesleten rotsen.Er zijn ook kleine tunneltjes in de rotsen,wel een beetje eng om er doorheen te lopen want de bodem is dun maar gelukkig wel sterk.Ook maken we een wandeling naar een groot strand dicht bij de riffen.Helaas hier niet meer gesnorkeld ivm de portugese oorlogsschepen.Via de mooie railwayroute(wandelpad waar vroeger de trein reed)wilden we naar Dockyard lopen.Onderweg eten we "wild cherry's" zo van de boom. Laatste stukje met de bus omdat het te ver was.Vanuit de bus kun je aan beide kanten het water zien,zo smal is het eiland.In Dockyard komen veel cruiseschepen,er staat een oud fort en verder is er niet veel te zien.Terug in St.George's komt Alex nog een keer langs voor een biertje.Als we op de kant op hem aan het wachten zijn wordt ik ineens aangesproken,omarmt en gekust door een zwarte local.We hadden hem eerder ontmoet bij de jachtclub.Hij heeft teveel gedronken,er komt zelfs wit slijm uit zijn mond.Ook Tom wordt stevig omarmt.Hij wil ons een biertje geven maar dat slaan we af.Dit vindt hij zo erg dat hij bijna staat te huilen.Alex is ondertussen gearriveerd en snapt er niets van.We gaan snel naar de boot en hebben een gezellige avond met Alex.Daags voor mijn verjaardag staat er een vervelende golfslag.We besluiten om pas 's middags naar de kant te gaan.We lezen en luieren wat.Totdat we iemand horen fluiten. Ik ga buiten kijken en zie een man in een knalgele broek op de kade staan.Hij staat flink te zwaaien met zijn armen.Het zal Peer Hessels toch niet zijn.Ik kijk met de verrekijker en jawel hoor het is Peerke.Even later zien we Liesbeth en Zsa Zsa ook.Nadat ze een hotel gevonden hebben,komen ze bij ons aan boord. Wat een verrassing en een geluk dat ze ons gevonden hebben,het eiland is toch wel groot.Het is dat Zsa Zsa een Nederlands vlaggetje zag wapperen anders waren ze elders op het eiland gaan zoeken.We hebben heel wat bij te praten."s avonds gaan we met zijn vijven met de rubberboot naar de kant.We krijgen allemaal een natte kont en hebben de grootste lol.Na een lekker dinertje gaan de Hesseltjes terug naar hun hotel en wij naar de boot.Het was een onverwacht gezellige dag geworden.Als ik 9 mei wakker wordt hangen de slingers al op.Tom is nergens te bekennen.Even later komt hij aan boord met een luxe ontbijt, heerlijk.De laatste 2 kadotjes uit het Besems-tonnetje mogen uitgepakt worden.(bedankt Gerrie en Corry)Na koffie met gebak gaan we naar de kant en bellen we eerst naar huis.(het mobieltje doet het hier niet)De kinderen zijn allemaal thuis en zingen uit volle borst.Laura heeft zelfs fluitekruid voor mij geplukt en in de kaner in een vaas gezet.Was weer fijn om ze aan de telefoon te hebben.Hierna gaan we naar het hotel.Het is een luxe hotel met een zwembad,strand en zelfs 2 grotten. Bij de receptie wordt ons verteld dat ze op het strand zijn tevens wordt ik gefeliciteerd mat mijn verjaardag.We horen ze al zingen voordat we bij het strand zijn.Ik moet op het strand "iets"zoeken.Er staan 2 ligstoelen onder een olijfboom die versierd is met echte slingers en verse bloemen.Een toefje hibiscusbloemen draag ik deze dag in mijn haar.Op een stoel liggen kadootjes.Tot mijn verbazing zit er ook een kaart van mijn collega's uit Oosterhout bij(heel attent,bedankt!)We gaan naar een grot met stalactiten en stalagniten(druipstenen),het is er sprookjesachtig mooi.In de tweede grot kunnen we in het koude water zwemmen,de druipstenen aanraken en al liggend op de rug de pegels op het plafond bewonderen;heel bijzonder.Liesbeth wil wat foto's maken voor het thuisfront,het wordt een hele reportage.Ik leek wel een filmster.Op een mooi plekje bij het strand zwemmen veel vissen,ze worden 2 x per dag gevoerd.Als we daar zijn worden ze net gevoerd en krijgen wij ook een zak met brood.De vissen springen met z'n allen op het brood af en raken dan onze benen aan.We staan te gillen en tegelijker tijd te lachen.Een man op het steigertje vindt het prachtig en blijft maar brood naar ons gooien.Later in de middag nemen we een lekkere douche op de hotelkamer,was erg lang geleden dat we echt gedouched hadden.We willen met de bus terug naar St.George's.Als we bij de bushalte staan te wachten komt er een zwarte medewerker van het hotel bij staan.Als hij hoort dat ik jarig ben krijg ik een hand en een kus,en voor de foto nog een kus.In St.George's heerlijk gegeten in een restaurant.Hierna alweer afscheid moeten nemen van Liesbeth, Peerke en Zsa Zsa.Zij en Tom hebben me een onvergetelijke,gezellige(wat hebben we veel gelachen)en bijzondere verjaardag gegeven.Ik heb me de gehele dag 25 gevoeld ipv 50 !De volgende dag waait het hard en blijven we noodgedwongen aan boord.Het anker begint zelfs te krabben en moeten we opnieuw ankeren.
Oversteek Bermuda-Canada
We draaien wacht à 3 uur van 21.00 uur tot 9.00 uur.Overdag hoe het uitkonmt.De laatste nachten doen we het anders ondat Tom niet altijd goed in slaap kan komen.Hij wil pas naar bed als hij slaap krijgt en vanaf dan wacht à 3 uur,dit ging goed.Tom probeert af en toe een visje te vangen naar helaas zonder resultaat.De eerste dagen zien we nog veel portugese oorlogsschepen voorbij:zeilen".(kwallen)In de vierde nacht als ik de wacht heb zie ik een schip,op grote afstand,ons van achteren naderen.Ik houdt hem goed in de gaten.Op een gegeven moment kijk ik en zie een lange,witte streep met grote snelheid op de boot afkomen en hij schiet onder de boot.Een torpedo,we zijn er geweest denk ik,maar er gebeurt niets.Het blijkt een dolfijn te zijn,die een witte streep in het water maakt doot de fluoriserende algen.Later die nacht zie ik nog meer "torpedo's" op de boot afkomen.Vanaf deze nacht zien we wel iedere dag dolfijnen.Als we de genua niet ingedraaid krijgen,probeert Tom het probleen te verhelpen,voor op de punt,tegelijkertijd spelen de dolfijnen in de boeggolven.Na 5 dagen komen we in kouder water; grijs/groen van kleur.Het wordt kouder,we slapen onder de dikste slaapzak en hebben het nog koud.Ook nog een halve nacht mist gehad.Na 7 dagen komen we aan in Halifax,net voordat het donker wordt.Het laatste stukje was erg koud,hebben thermo- ondergoed en zeilpakken aan;zowel buiten als binnen.We gaan aan een mooring liggen dichtbij een jachtclub.We zijn in Canada,ongelofelijk!
Tilly

• 31 Mei 2009 - 18:48

Gerry En Willem:

Hoi lieve buurtjes,
    jullie zeiden het steeds: wij gaan geen wereldreis maken, maar het begint er toch wel een beetje op te lijken.
    Wat een avonturen (en fijne contacten) weer en hoe anders zal het voor jullie zijn, nu jullie in Canada zijn.
    Ook weer een droom in vervulling?
    Meer kou bij jullie, hier nu heerlijk zomers weer. Verschil moet er blijven!
    Tilly's verjaardag wordt vast nog wel gevierd, alleen op een andere manier dan nu.
    Je zult er wel extra van genoten hebben!
    Jullie missen hier op de Batterij trouwens ook de nodige feesten: Hans Wesselmans feest (per 1 juni met pensioen en 60 geworden, Suus van Loon 70)
    Enne.......het is gelukt een afspraak te maken: jullie kinderen + alle aanhang komen bij ons de 14e juni lekker eten(bbc-en?) en buurten.
    We zien elkaar soms, ook zij zeggen - net als jullie - dat we altijd welkom zijn!
    Heel veel lieve groeten vanuit een zonnig Drimmelen,

Willem en Gerry

• 02 Juni 2009 - 11:58

Christine:

Hoi tom en Tilly

Wat fijn dat de verjaardag zo leuk was,het zijn toch van die mijlpalen in je leven.Maar wat gaat de tijd toch snel voor we het weten zijn jullie weer thuis.Geniet ze met volle teugen heel veel groetjes van ons.

• 03 Juni 2009 - 12:02

Roos En De Rest:

Ola...wat un reis hebben jullie weer gemaakt en wat un heel ander iets is dit dan snorkelen en eten op ut strand!!!Wij zitten volop in de troep mar da ga goedkomme, het opbouwen is al in volle gang. na deze week nog een week thuis en dan gaan we voor drie wkn naar Griekenland. Onze jongens zijn op mountainbikevakantie naar de Eiffel en voor het eerst sinds jaren hebben ze stralend fietsweer...dus volop genieten voor hun. Wij wonen nu een week in merijn zun huis in G'berg,net vakantie!!!!!Verder alles ok, henk heeft gisteraaf zun laatste wijncursusaaf gehad en de wijn geproeft die ieder1 heeft moeten maken...niet slecht!!!
    Nou meesse vaarse nog ff want ut begint al te korten voor jullie..eerdat ieder1 hier weer terug is dan zijn jullie dur ok weer.
    GROETJES!!!!!

• 03 Juni 2009 - 13:54

Anja Diepstraten:

He leuk om weer eens wat van jullie te horen,en dat alles zo goed gaat.
    Nou Tilly 25 jaar die dag maar hoe voelde je je de andere dag toch wel ongeveer 50 hé.
    En Tom het was niet lekker hé zo'n kwal zo dichtbij,vissen aan je tenen,maar ja alles moet je een keer meemaken.
    Bij ons wordt het warmer en bij jullie kouder,dus goed warm aankleden die bruine lijven van jullie dat je niet ziek wordt.
    groetjes van ons en geniet er nog maar van want voor jullie het weten zijn jullie weer thuis,in Drimmelen

• 05 Juni 2009 - 09:34

Zsa Zsa:

Hoi oom en tante,

ik weet dat het een late reactie is hihihi
    was totaal vergeten (A)
    ik vond het super super gezellig :)
    na een paar dagen New York was het heerlijk om even uit te rusten op het strand...
    Ik vond het stiekem wel een wonder dat we jullie hebben gevonden (meeste dankzij mij hahaha) Was een leuke verrassing :)
    Wat zagen jullie er goed uit :O Net een stel negers hahaha
    en Tilly lang haar staat je goed!!!
    Ik werd meteen ondervraagd door je zoons en dochter hahaha
    natuurlijk verteld over het giegelen bij de vissen!!
    Tilly ik hoop dat je een leuke verjaardag hebt gehad!!
    ik heb het als een leuke dag ervaren :)
    Lekker lol maken met mijn oom en tante is altijd gezellig.
    Echt top foto's hebben we trouwens gemaakt. Heeft mama die al gestuurd??

ik hoop dat jullie nu ook een leuke reis hebben :)

ik zal jullie bijhouden

groetjes Zsa Zsa

• 05 Juni 2009 - 11:56

Anita En Albert:

Hoi Tilly en Tom.
    Wat een mooie en speciale manier om Sarah te worden Tilly en je had zelfs een eigen caribean "adje".is weer eens wat anders dan een drimmelse.
    Canada lijkt ons geweldig mooi en we zijn benieuwd naar jullie verhalen.Al is het wel moeilijk om afscheid te nemen van de Caribean en te weten dat jullie aan de thuisreis begonnen zijn. Ik heb een stukje ingestuurd naar de drimmelse dorpskrant om iedereen in drimmelen te laten meegenieten van jullie avonturen. Je zult het bij thuiskomst wel lezen. Nog 102 dagen en dus hopen wij dat jullie ook in Canada weer echt gaan genieten en weer veel beleven, pas op er zitten daar wel echte beren.......

• 06 Juni 2009 - 07:39

Gerrie:

Beste Til en tom

Wat weer een avonturen, maar jullie zijn in Canada,lijkt me daar ook heel erg mooi.
    Nou we hebben de verhalen van ons Lies en Peter gehoord, en de foto´s gezien.
    Zooooooo wat zien jullie er goed uit echt een verjongingskuur.
    Fijn om te horen en te zien dat het zo goed met jullie gaat.
    Hier alles goed,al mooi weer gehad dat we lekker buiten konden zitten, dus ook genieten.
    Heeel veel succes en plezier, want nu duurt het niet zo lang meer dat jullie weer voet op de drimmelse grond zetten.
    Geniet er maar van.
    Groetjes van ons allemaal Gerrie

• 19 Juni 2009 - 12:13

Toon En Gerrie:

GefeLicieteert met je verjaardag wij varen met
    je mee in gedachten over
    Zee

Groetjes uit haghorst

g

metje

• 29 Juni 2009 - 20:51

Roos En Rien:

Weer even geleden dat we iets van jullie gelezen/gehoord hadden, maarja, ook hier word in deze tijd gereisd. Wij zijn naar Kroatie geweest, volop water gezien, wel niet zoveel als jullie, maar 'n prachtige kleur hadden ze daar.
    Voor de bruiloft van Guido en Basja schiet het ook al op, nog 2 maanden, ze hopen stiekem dat jullie dan thuis zijn? In ieder geval zien we jullie kinders daar wel. Goed he!
    groetjes Roos