theSaints-Guadeloupe-Monteserrat-St.Kitts-St.Barts - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Tom-Tilly-Koen Schippers - WaarBenJij.nu theSaints-Guadeloupe-Monteserrat-St.Kitts-St.Barts - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Tom-Tilly-Koen Schippers - WaarBenJij.nu

theSaints-Guadeloupe-Monteserrat-St.Kitts-St.Barts

Door: tom tilly koen

Blijf op de hoogte en volg Tom-Tilly-Koen

05 April 2009 | Nederland, Amsterdam

Dominica:op zaterdag 7 maart vertrekken we vanaf Portsmouth.Het weer is een beetje twijfelachtig maar we zien Rune,een Deen, vertrekken en besluiten dat als hij niet terug komt wij ook gaan.The Saints zijn nagegoeg te bezeilen op de laatste 2 mijl na die we op de motor afleggen.We ankeren in een baai van een eiland waar maar 2 kleine dorpjes zijn,erg rustig.Op maandag gaan we met de ferry op een groter eiland in en uit klaren.Als we er bijna zijn zien we de boot van Nico,een Nederlandse solozeiler, liggen.Een paar tellen later zien we Nico in zijn dinghie varen.Hij ziet ons ook en draait gelijk om achter de ferry aan:een geinig gezicht.Op dinsdag zijn we van plan om naar Monteserrat te gaan.We vertrekken 's nachts om 2.00 uur maar er staat teveel noordelijke swell wat waarschijnlijk teveel onrust zal veroorzaken op de ankerplaats van Monteserrat.Daarom wijzigen we onze bestemming naar Guadeloupe.Op zondag zit de swell in de ONO-hoek,we denken dat het wel zal gaan om te ankeren bij Monteserrat.We krijgen een bui met weinig zicht en ineens zitten we te dicht onder het eiland,ongeveer een halve mijl terwijl we voor de veiligheidszone 2 mijl uit de kust moeten blijven.Gelukkig blijft de vulkaan op wat rook na rustig.We gooien het anker om 15.00 uur in het water.We liggen er allerminst rustig,de swell komt toch nog om het eiland en er is een feest met harde muziek aan de kant.Het is zo onrustig door de swell dat we niet met de dinghie naar de kant kunnen,"s Morgens met het eerste licht om 5.30 uur gaan we maar weer verder.Om 14.00 uur komen we aan bij Basse Terre op St.Kitts. Ook daar ankeren we maar we hebben wederom een onrustige nacht .We vragen in de haven om een plaatje maar de haven ligt vol dus nog een nachtje rollen.De andere dag kunnen we in de haven ,waar we 4 nachten blijven;lekker bijslapen.Zondag 22 maart om 6.00 uur gaan we,voor het eerst in het Caribisch gebied,weg met weinig wind.We moeten dan ook de helft van de tocht op de motor varen.Om 15.00 uur ankeren we in de baai van Gustavia op St.Bartts,waar veel grote motor-en zeilschepen liggen.Wat een welvaartsverschil met St.Kitts.Na 2 dagen gaan we nog een nacht aan een mooring liggen in de baai van Colombier,waar we al snorkelend weer schildpadden zien.Van St.Kitts naar St.Martin,we gaan naar het franse gedeelte, is het zo'n 25 mijl.De laatste 5 mijl is tegen de wind in maar we zijn precies op tijd voor de brugopening van 14.30 uur.We kunnen er zonder vaart te minderen doorheen.We liggen hier rustig en hebben wat ruimte op ons schema.We willen eind april,als het weer goed is,richting Bermuda.
Tom

The Saints
Tijdens de zeiltocht is een liter fles olijfolie omgevallen en bijna helemaal leeggelopen.De thee/handdoeken zijn doordrenkt van de olie en het aanrechtkastje zit ook onder de olie;een viezigheid dus.We liggen bij het eiland Terre d'n Bas op het anker.We maken een mooie wandeling op het eiland door een bos met een grote waterplas.De wandelroute(blauw)is goed aangegeven zowat iedere boom heeft een lik blauwe verf gekregen.We zien 2 keer een slang van zo'n 80 cm lang en 2 cm dik,geel/zwart van kleur.Er zouden hier veel leguanen zijn maar wij hebben er geen een gezien.
Guadeloupe
We liggen in de baai bij het plaatsje Deshaies op het anker.De staking is voorbij dus kunnen we weer normaal boodschappen doen.Tom stoot zijn kleine teentje flink op de dag van aankomst en heeft hier last van,we houden daarom een dag rust.De volgende dag gaan we langs de rivier lopen.Het is er mooi met af en toe een watervalletje en poeltjes waarin je kan zwemmen.We moeten wel over de rotsblokken omhoog klimmen.Na een uurtje klimmen bezeerd Tom zijn teentje weer,het is erg pijnlijk misschien wel gebroken.We zoeken de weg op en Tom kan op eigen benen teruglopen. Onderweg plukken we nog een zuurzak(vrucht)die we een paar dagen later opeten.We gaan met de bus naar de hoofdstad aan de andere kant van het eiland.Het eiland is in tweeen verdeeld dmv een kanaaltje.We lopen door het stadje er staan veel kraampjes met groente/fruit,kleding en souvenirs.Tom loopt nog moeilijk.De volgende dag doen we het weer rustig aan.Guadeloupe is een mooi eiland met grote suikerrietvelden, weilanden met koeien maar ook hoge bergen in het zuidwesten.
Monteserrat
Monteserrat heeft een actieve vulkaan,als we het eiland naderen zien we hem goed.Na de heftige regenbui zijn we wel erg dichtbij de vulkaan.We zien de oude lavastromen(geel/wit van kleur)die mooi afsteken tegen het groen en het water.We zien af en toe wat rook omhoog gaan,later zien we steeds meer rook ontsnappen.We proberen wat meer uit de kust te zeilen,stel dat de vulkaan uitbarst.We zien ook de verlaten stad Plymouth die bedolven is onder de grijze stof van de vulkaan.We zien alleen nog de muren van de huizen, een trieste aanblik.Het is allemaal we heel indrukwekkend.
St.Kitts
Tijdens de zeiltocht Monteserrat-St.Kitts zeilen we langs de eilanden Redona en Nevis.We zien St.Eustatius en Saba in de verte liggen.Op St.Kitts komen veel cruiseschepen,hierdoor zijn er hier veel luxe,duty free winkels.Het stadje Basse Terre doet erg Engels aan met een circus(zoals picadilly circus in London) en oude engelse huizen.We gaan na 2 dagen op het anker te hebben gelegen in de haven liggen.Eindelijk liggen we na dagen rustig op het water.We willen met de bus naar het noorden van het eiland om te gaan wandelen,maar de buschauffeur vergeet ons te waarschuwen als we er zijn.We stappen weer op dezelfde plaats uit als we ingestapt waren.Het is een prachtig eiland met bergen en vele suikerrietvelden(voormalige plantages)1 ervan staat in brand,we zien flinke vlammen en veel rook.De bus moet hier stoppen om passagiers op te pikken met als gevolg veel rook en stukjes verbrand riet in de bus.Het was wel eng het vuur zo dichtbij.'s Nachts horen we een knagend geluid,we proberen het te lokaliseren en horen het onder de planken van de vloer,we proberen toch maar wat te slapen wat aardig lukt.De volgende dag ga ik naar de kookschool om de fijne kneepjes te leren van het caribisch koken.Het is gezellig samen met 4 forse,Candese vrouwen.Het eten smaakt heerlijk.Ik krijg de restjes mee voor Tom,die het ook lekker vond.Tom heeft ondertussen de vloer en het trapje een nieuwe vernislaag gegeven.Hij probeert ook te hardlopen maar dat lukt nog niet zo goed ivm zijn teentje.We gaan 's avonds naar een bar met karaoke.We zijn de enige blanken maar hebben dat niet in de gaten.Het is er erg gezellig.De volgende dag zijn we duf en voeren niet veel uit.'s Avonds eet ik goatwater (een soort goulashsoep met geitenvlees en veel botjes)het vlees was rundvleesachtig,wel lekker.De volgende dag zijn we weer uitgerust en bijgeslapen en trekken onze wandelschoenen weer aan.Maar eerst maakt Tom het lentekado(het is 21 maart) van Wies open:een bellenblaas.We blazen de belletjes naar de hemel.We maken een mooie wandeling dwars over het eiland.Het eerste stuk moeten we steeds de weg vragen en lopen we langs krottenwijkjes,huizen van alleen golfplaten.Dan klimmen we een berg op en als we bergafwaarts gaan komen in een mooi bos .Opeens zien we de takken van de bomen op en neer gaan.Even later zien we een groepje apen van boom tot boom springen,echt heel mooi om te zien.Na het bos lopen we langs suikerrietvelden totdat we bij een dorpje komen.Daar nemen we de bus terug naar de haven.We blijven het knagend geluid horen,waarschijnlijk vissen die de algen van het onderwaterschip eten.
St.Bartts
Tijdens de zeiltocht St.Kitts -St.Bartts zien we iets voorbij drijven:een dode,opgezwollen aap.We gaan in de baai bij Gustavia op het anker liggen.Het is er druk met ankerende schepen.Er liggen hier erg veel grote en luxe zeil-en motorschepen.Het leven is hier duur.(2 biertjes voor 11 euro)We maken een mooie wandeling naar de baai van Colombier.Een mooie baai met glashelder water.De wegen zijn hier wel erg steil,flink klimmen en dalen dus.De volgende dag gaan we in deze baai liggen en zien we weer schildpadden tijdens het snorkelen.
St.Martin/St.Maarten
We gaan aan de Franse kant,St.Martin,via de brug in de Simpson bay lagoon liggen.Als we aan land willen gaan laat ik bij de dinghie steiger het slotje in het water vallen.Tom gaat in zijn blootje het water in en vindt na even zoeken het slotje.Hij moet nog wel even in het water blijven want er staat nog een andere vrouw op het steigertje.We gaan te voet naar het Nederlands gedeelte,St.Maarten.Hier heb je veel casino's en restaurants.Het eiland heeft mooie witte stranden en turkoois/groen water.We geven de boot van binnen en buiten een schoonmaakbeurt want we krijgen een Nederlandse gast aan boord.
Tilly

• 05 April 2009 - 18:13

Marjolijn:

Zo te lezen hebben jullie weer veel meegemaakt. Het klinkt als een erg mooi gebied.
    Ik ben net terug van het feest van oma. Het was weer heel gezellig. Volgens mij hebben jullie het al gehoord, maar ik woon inmiddels in mijn huisje. Het bevalt prima. Veel plezier met het verbolg van jullie reis.

Marjolijn

• 05 April 2009 - 19:50

Willy En Ina Jansen:

Hallo Tom en Tilly,
    Wat leuk dat eiland-hoppen van jullie. En overal beleven jullie iets. Onze Iris heeft stage gelopen op Aruba, zodoende zijn we ook op wat eilanden geweest. Echt prachtig. Nog een fijne tijd Houdoe

• 06 April 2009 - 10:08

Roos:

Ola...leuk weer un reisverslag van jullie...wat een heel andere wereld, die van jullie. Hier gaan we zoetjesaan naar Pasen toe, het weer is lekker (lente!!!) dus als het zo blijft dan komt het goed.
    geniet zuh en veel groetjes uit de May

• 06 April 2009 - 10:56

Anja :

Hoi Tom en Til.

Hoe gaat het er mee,zo te horen redden jullie het wel zo met z'n tweetjes,op een gebroken teen en een fles olie die is omgevallen in de keukenkast na.
    Mooie dingen maken jullie mee,zelfs hoge bergen beklimmen.Maar goed Tilly dat je in de Ardenne je hoogtevrees hebt achtergelaten.
    Hier wordt het weer ook weer lekkerder dus we genieten ook.

Berry is met z'n laatste opdracht voor school bezig,dus die periode kunnen we ook bijna afsluiten .Op naar het echte leven.....

Verder wensen we jullie nog een behouden vaart en tot horens maar weer.
    Gr van ons!!!!!!

• 09 April 2009 - 12:03

Gerrie:

Zo wat weer allemaal mooie belevenissen.
    En Tommie hoe is het met je teentje??(een ezel stoot zich toch maar een keer)ha-ha.
    In ieder geval beterschap.
    Volgens Koen is het wel heel relaxt wat jullie doen, geen verplichtingen,lekker weer,maar kijken wat de dag brengt,leuke mensen ontmoeten, lekker eten (meestal)gewoon genieten.
    Hier alles goed, de lente en pasen komen eraan,we hebben al buiten kunnen zitten.
    Ons moeders feest is ook weer voorbij,het was een gezellige drukte, alle klein en achterkleinkinderen waren er, daar zijn hele leuke foto's van gemaakt.
    Verder alles zo zijn gangetje.
    Voor jullie nog een mooie reis en geniet ze!!
    Groetjes van ons allemaal Gerrie