Essaouira-Agadir-Arrecife - Reisverslag uit Madrid, Spanje van Tom-Tilly-Koen Schippers - WaarBenJij.nu Essaouira-Agadir-Arrecife - Reisverslag uit Madrid, Spanje van Tom-Tilly-Koen Schippers - WaarBenJij.nu

Essaouira-Agadir-Arrecife

Door: Tom Tilly Koen

Blijf op de hoogte en volg Tom-Tilly-Koen

30 September 2008 | Spanje, Madrid

Essaouira is een visserhaven met plaats voor een stuk of vier jachten.'s Morgens om 4.00 uur varen de vissers uit om in de loop van de dag weer terug te komen.Dan wordt de vis aan de kade verkocht.Op de laatste dag liggen er 4 zeilschepen, allemaal Nederlanders.De andere Nederlanders gaan allemaal richting Brazilië.In het ommuurde stadsdeel en het strand komen veel toeristen.Engelse, Duitsers en Fransen.Buiten de stadsmuren in de woonwijken ben je zo in het eigelijke Marokko.Kraampjes op straat ,taxi´s(rijtuig met paard)en onverharde stoffige wegen.We zijn 4 dagen in Essaouira gebleven.Vrijdag 19 september om 13.30 uur gaan we verder naar Agadir. Het is een afstand van zo´n 80 mijl dus dat redden we niet in 1 daglichtperiode. Het grootste gedeelte kunnen we zeilen.´s Nachts is er wel de hele tijd op afstand onweer.De laatste 3 uur krijgen we de volle laag, windstoten,regen en onweer.Met het licht worden komen we aan in Agadir.Een jachthaven met drijvende steigers,water en een douche:de eerste in Marokko.Op woensdag 24 september om 11.00 uur(na de koffie) beginnen we aan de oversteek naar de Canarische eilanden.De eerste helft stevige wind 5 á 6.Het tweede gedeelte op de motor gevaren.We komen weer eens met het licht worden aan op het eiland Lanzarote,in de haven van Naos dichtbij de plaats Arrecife waar we nu 4 dagen liggen.
Tom

In Essaouira is het Diederik van de Rhythm of life(nederlands zeilschip) gelukt om de maxsea zeekaarten te installeren en te openen mbv van deze kaarten de haven van Agadir binnengelopen.In Agadir naar de Souk geweest(grote ommuurde markt)om verse groente,fruit en vlees te kopen.Hier is het écht vers en goedkoop.In een gedeelte staan kramen met levend pluimvee zoals kippen en eenden.We willen wel een kip.Ze vragen hoeveel kg je wilt hebben en leggen dan een levende kip op de weegschaal van ongeveer dat gewicht.Als je accoord gaat met het gewicht en de prijs wordt de kip vakkundig geslacht waar je bij staat;verser kan niet!De politie van de haven heeft een klein elektrisch auto´tje waarmee ze op een slakkengangetje de haven rondrijden,soms met het groen/rode zwaailicht aan.Erg lachtwekkend om te zien.
We zijn met de grand taxi naar een oasestadje geweest dat meer landinwaarts ligt.Het was daar erg warm zo´n 37 graden.Ook hier weer een ommuurde stad met vele winkeltjes.Het ruikt er heerlijk naar kruiden en specerijen in alle aardse kleuren en ze zijn opgebouwd tot pyramides.Op het plein van de stad waan je je weer een stuk terug in de tijd. We eten in een mooie gekleurde tent met om ons heen zwerfkatten. Tom vindt het vlees niet lekker.Na het eten zien we 2 vrouwen van het restaurant enkele katten vangen en naar binnen dragen.De katten gaan vreselijk tekeer totdat het ineens stil wordt.................
Als we afgelopen vrijdag in de haven van Naos voor anker liggen hijsen we de Q vlag.(geel´schoon´vaatdoekje)voor de authoriteiten, tot nu toe zijn ze nog niet aan boord geweest.In Marokko was dat wel anders,je werd er gewoon gek van.De havenmeester,politie, douane komen dan aan boord en schrijven,ieder voor zich, alle gegevens van ons op.Dit doen ze erg langzaam. De politie zet nog een stempel in je passpoort en neemt je bootpapieren en/of paspoorten in beslag.Als je weggaat weer een stempel in je paspoorten en je krijgt de papieren terug,dit kost allemaal erg veel tijd.Ook willen ze voor deze diensten sigaretten,whiskey of geld.Net als de "vriendelijke" marokkanen die je overal mee willen helpen,ook voor hun ongevraagde diensten en hiervoor geld willen zien.De marktkooplui zijn ook lastig.Ze lokken je in de winkel en als je ergens stil blijft staan willen ze het artikel aan je verkopen dmv bieden.Dit doen we dus niet want dan moet je het kopen.
We hebben in Marokko wel 3 dagen wat regen gehad.
Op Lanzarote is het wat warmer, het koelt ´s avonds niet zo hard af.´s Avonds hangt er een vreemde verkoolde lucht:lavastenen!Heerlijk om hier weer de Spaanse taal te horen en te spreken.
Tilly

Gisteren hebben we een auto gehuurd om het eiland Lanzarote te bekijken.We zijn over kronkelige verharde en onverharde wegen door het lavalandschap heengereden en genoten van het af en toe bizarre landschap.Van surfen is de laatste tijd niet veel gekomen.Er zijn hier genoeg goede surfspots maar door te weinig swell of te veel wind zijn ze niet te surfen.Nu de watertemperatuur een beetje warmer wordt komen we ook andere zeedieren tegen zoals grote kwallen, zeilvissen, gekleurde vissen, vliegende vissen en de dolfijnen komen ook regelmatig een kijkje bij onze boot nemen.
groetjes,Koen

• 30 September 2008 - 15:07

Ben Bergmans:

Als ik de foto's zo zie dan leef je als god. Wel niet in Frankrijk maar toch... In Nederland was het het al niet veel beter. Maar nu begin ik wel langzamerhand jaloers te worden.

• 30 September 2008 - 15:50

Liesbeth:

Heej Schippertjes,
    Hartstikke leuke foto's en verhalen ! Gaat allemaal wel goed zo te zien !
    Bedankt voor de orginele verjaardagskaart uit Marokko! Heb hem in een vééél te grote gouden lijst gedaan ! Til je ziet er goed en relaxed uit, er wordt goed voor je gezorgt (door de mannen) zo te zien !

De herfst is hier nu toch echt begonnen hoor ! Zondag zaten we nog lekker de hele dag op ons dakterras te feesten( ja, jullie kwamen ook geregelt tot sprake !!), en nu komt het er met bakken uitvallen, kouder is het ook, zo'n graad of 15 schat ik . En dat blijft voorlopig nog even zo, nee dan jullie,...staan er toch iets beter voor dacht ik zo !
    Oh ja, een vriendin van Zsa Zsa( Chantal) gaat met haar ouders ( Gerard en Clazien ) over ongeveer anderhalve week op vakantie naar Lanzerote ( blijft 2 weken ), als jullie er dan nog zijn ( en het leuk vinden), vinden ze het wel gezellig om met jullie een borreltje te drinken. Ik hou 't wel in de gaten.
    Nog een hele fijne tijd op dat vulkaan-eiland en wij horen wel weer van jullie !

Groetjes de Hesseltjes

• 30 September 2008 - 20:27

Benitia En Lianne:

Hebben even alle nieuwe stukjes en foto's bekeken. Lekker meegenoten, nu het hier al weer zo koud is.
    Veel groetjes uit Dongen.

• 30 September 2008 - 21:12

Emma:

Hallo allemaal!

Eindelijk dan ook een berichtje van mij, want ik volg alle verhalen nog steeds met plezier, dus blijf maar lekker veel berichten en foto's plaatsen! Door die verhalen krijg ik trouwens niet zo'n positief beeld van Marokko en z'n opdringerige mensen (én zwerfkatten als eten!?). Hopelijk zijn ze op de Canarische Eilanden iets relaxter. Hoewel al die rare dingen ook wel weer spannend zijn.
    Hier in Made en Drimmelen gaat alles z'n gangetje. Nog steeds de wekelijkse frietdag. Paul blijft 'm goed volhouden en soms kom ik 'm daarbij gezelschap houden. Maargoed, alle verhalen van hier hebben jullie al allemaal gehoord via Paul en Laura, dus ik laat het lekker hier bij.
    En wow Koen, je bent wel heel blond opeens :| en je hebt ook een rooie baard haha! Niet je danspassen vergeten he!

In ieder geval veel plezier, succes en van alles voor de komende tijd!

Kus, Emma

• 01 Oktober 2008 - 09:47

Christine:

He saampjes
    O jee kattevlees moet meteen aan ons poesje denken zou flinke biefstuk zijn!heb jullie ook wat fotoruimte kadoo gedaan dus ga jullie gang.
    veel groetjes van de Wijgerdjes

• 01 Oktober 2008 - 11:05

Gerrie:

Zo wat maken jullie een hoop mee, dan is het hier maar saai.
    De marktjes zijn daar wel leuk, kleur en geurrijk lijkt mij.
    Jammer dat ze zo opdringerig zijn.
    En hoe smaakte de kat????
    Nee dan toch maar liever een verse kip.
    Nog bedankt voor de verjaardagskaarten,het was een leuke verrassing.
    Hier alles goed lekker herfstweer en nog druk met Marjolijn haar huisje, Jeroen maakt het goed.
    Ben nu alweer benieuwd naar jullie volgende bericht.
    Geniet ze daar!!!
    Groetjes Jan Gerrie jeroen Marjolijn en een knor van de Pol.

• 01 Oktober 2008 - 14:59

Tantegerenometoon:

behoudenvaartwijvarenme groeten uit haghorst Dekatten in drimmelen zijn niet meer veilig als jullie thuiskomen

• 01 Oktober 2008 - 15:02

Myrjam:

Goodbye as-salamu aleikum,
    hello buenos dias! (om ook maar een beetje internationaal mee te doen).
    In Zuid-Amerika eten ze ook cavia's. Ik hoor over een tijdje wel hoe ze smaken. Misschien wel heel lekker na 3 weken gedroogde maaltijden en erwten uit blik. Maar zover is het nog niet. Eerst nog genieten op de Canarische eilanden. Veel plezier en smakelijk eten.

• 03 Oktober 2008 - 12:02

Elle:

hoi Schippertjes,
    namens mijn moeder(je weet wel je grote zus)
    moet ik jullie hartelijk bedanken voor de kaart!(hij was precies op tijd ,en ze was er heel blij mee)
    geniet van jullie avontuur we volgen jullie op de voet!
    liefs elle en een dikke kroel van floor en roos

• 04 Oktober 2008 - 19:47

Evy:

Hier nog 's een berichtje van mij, want via deze weg laat ik niet veel van me horen. Ik lees jullie verhalen, naast de verhalen die ik van Koen hoor, nog steeds met veel plezier! En met de foto's erbij gaan de verhalen helemaal leven.. Erg leuk! Zo te lezen was het wel een apart land, Marokko, maar vast indrukwekkend! Net zoals Lanzarote.. En dat lekkere weer! Beter dan hier in ieder geval: regen, regen en kou...de winterkleren zijn al gekocht..
    Heel veel plezier nog en ik blijf jullie volgen! En Koen, tot het volgende mailtje :)
    Liefs Evy

• 06 Oktober 2008 - 09:41

Roos:

Ola meesse
    Leuk weer un flink bericht!!Fijn te horen dat alles goed gaat(had ook nix anders verwacht eigenlijk). Mooi, cultuursnuiven in Marokko maar ik denk dat ik het houd bij het lezen van..! Trekt me toch niet zo. Wel un ervaring, zeker in vergelijking met de Canarische eilanden(behoorlijk toeristisch).Hier gaat alles zun gangetje, onze nieuwe kozijnen zitten erin( keimooi!!!!). Vrijdag komen Paul, Emma en Laura eten, Gezellig!!
    Nou geniet zuh en tot schrijfs.
    Roos

• 09 Oktober 2008 - 15:25

Den Koning:

Koentjeeeh!!

je begint al aardig bruin te raaken daarow haha! goed smeren he :P

toedelsss

dre