St.Maarten-BVI-Bermuda - Reisverslag uit Hamilton, Bermuda van Tom-Tilly-Koen Schippers - WaarBenJij.nu St.Maarten-BVI-Bermuda - Reisverslag uit Hamilton, Bermuda van Tom-Tilly-Koen Schippers - WaarBenJij.nu

St.Maarten-BVI-Bermuda

Door: Tom Tilly

Blijf op de hoogte en volg Tom-Tilly-Koen

03 Mei 2009 | Bermuda, Hamilton

Nadat we Henk naar het vliegveld hebben gebracht zijn we een nacht in de jachthaven gaan liggen om wat proviand,gas en water in te slaan.Bleek dat er iets niet goed was met de waterleiding,dus eigenlijk voor niets in de haven gaan liggen.Moesten we toch met de dinghie 3 x met alle kannen en flessen,die we aan boord hadden, op en neer varen om de tank vol te krijgen.Gas was er trouwens ook niet.De andere dag om 15.00 uur vertrokken naar de Britse Virgin Islands,een afstand van 90 mijl, teveel voor een daglichtperiode. Vandaar dat we er een nacht bijnemen.'s Morgens om 9.00 uur komen we aan op Virgin Gorda(Spanish town)Het was een rustige tocht,windje 3 Bf van achteren,dus een beetje opkruizen op de windvaan.Daarna gaan we een paar nachten aan een mooring van een nationaal park(the Baths)liggen waar we snorkelen en wandelen.Terug naar Spanish town waar we een nachtje langer blijven dan gepland.2e paasdag hebben we daar een carnavalsparade die wat later begon en het te laat was om te vertrekken.De dagen daarna hebben we in dagtochtjes gedaan naar Anegada en Jost van Dijke waar we iedere keer 2 nachten bleven.Hebben 3 nachten in Tortola gelegen vanwaar we naar Bermuda gaan varen.Er moeten veel dingetjes geregeld worden,gas,water,boodschappen,
rubberboot aan dek,anker opbergen, motor nakijken, uitklaren, weerberichten opvragen,zonnentent opruimen,kleren wassen en boot poetsen(binnen).Diesel tanken,lieren schoonmaken en smeren.De Virgins zijn om te zeilen de mooiste van het Caribisch gebied.Er liggen zoveel eilandketens op rijen dat als je rond kijkt je overal eilanden ziet en je bent er beschermt tegen de oceaandeining.De wind is hier ook wat gematigder.Ook de charterbedrijven is dat blijkbaar opgevallen,er liggen hier honderden charterschepen.Alhoewel er blijkbaar door de economische crisis er op dit moment niet zoveel gebruik van wordt gemaakt.
Dinsdag 21 april zijn we weggegaan naar Bermuda.Eerste 2 uur west aangehouden om tussen de eilanden uit te komen,daarna de noordelijke koers opgepakt.Bermuda ligt namelijk precies noord op 850 mijl.
's Nachts kunnen we de poolster als orientatiepunt aanhouden.De eerste 30 uur zijn nogal onstuimig,dus 3 reven in het grootzeil en kotterfok met een ONO-wind.Na 48 uur hebben we zo'n 275 mijl van de afstand afgehaald.Na 3 dagen hebben we bijna de helft van de afstand gezeild.Dan draait de wind wat meer naar het noorden en moeten we aan de wind gaan zeilen.De wind zet verder door en voor een periode van zo'n 20 uur liggen we met 4 reven in het grootzeil en een stormfokje min of meer bij in een aandewindse koers met een voortgang van zo'n 3 en half knoop.Daarna neemt de wind wat af en kunnen hoog aan de wind weer bijna op onze bestemming afsturen.Het laatste stuk moeten we toch tegen de wind in gaan opkruizen,de dagafstand loopt terug tot 80 mijl per 24 uur.'s Nachts lopen we om een uur of 1 Bermuda aan tussen de koraalriffen door met ondersteuning van VHF Bermuda radio.
Tom

De track St.Maarten-BVI(britse virgin islands)was een mooie oversteek.We hebben 's nachts wacht gedraaid à 2 uur.Het was een mooie nacht met volle maan en een prachtige sterrenhemel.Het eerste eiland dat we aandoen is Virgin Gorda hiervoor moeten we eerst tussen 2 kleine eilandjes door en komen dan in een soort binnenzee omringd door vele eilanden.Op de dag van aankomst doen we het rustig aan.De volgende dag trekken we onze wandelschoenen aan om de Gorda Peak (hoogste berg van dit eiland)te beklimmen.We lopen via de weg richting de track.Het is een flink stuk lopen in de brandende zon,zowel klimmend als dalend.We zien mooie baaien met wit strand en turkooise/blauw water.Ook zien we de riffen goed te liggen;
paradijselijk.Als we eindelijk bij de wandelroute zijn zijn we al erg moe.Gelukkig lopen we hier in de schaduw van de bomen.Het is een mooi wandelpad met veel stenen en kleine boompjes.Er loopt hier warempel een soldatenkrab over het wandelpad op zo'n 400 meter hoogte.Als we eindelijk bij het platform zijn worden we beloond met een adembenemend uitzicht over de Virgins.We zijn bekaf als we weer terug aan boord zijn.Na een goede nachtrust gaan we naar The Baths/Devilsbay.Er liggen hier grote granieten rotsblokken op de scheiding water-zand.We gaan hier snorkelen in glashelder water en nemen de onderwatercamera mee.We zien verschillende koralen en vissen.We kunnen tussen de rotsen doorzwemmen en komen dan in kommetjes terecht.(the Baths)Als Tom foto's wil maken is de camera verdwenen,hij heeft alleen het elastiek nog om zijn arm.'s Middags gaan we met de rubberboot naar het strand en leggen het bootje vast aan de dinghie -mooring.Het water is hier schouderdiep,Tom moet de rugzak boven zijn hoofd dragen om hem droog aan de kant te krijgen.We maken hier een mooie wandeling op,over en onder de grote blokken.Er staan hier weer veel cactussen.De blokken vormen soms een grot.In een grot heb je prachtig groen water en wit zand,via een spleet tussen de blokken komt het zonlicht naar binnen;
sprookjesachtig.We krijgen de rugzak weer droog in het bootje.Alleen als ik in het bootje wil springen zakt mijn bikini broekje tot op mijn enkels,wat Tom erg leuk vond.
Eerste paasdag gaan we naar een strandfeest met keiharde muziek,drank en eten.Tweede paasdag gaan we naar de parade die ivm regen veel later begon.Het is een soort carnavalsoptocht:wagens met harde muziek,mooie,dansende en schaarsgeklede vrouwen en mannen op stelten.
Tijdens de zeiltocht Virgin Gorda-Anegada ruik ik een vieze lucht:heeft Tom een scheetje gelaten of zijn er walvissen in de buurt.En jawel hoor,ik zie 2 walvisruggen en dat in maar 20 meter-diep water.Anegada is een plat eiland met veel witte stranden,omringd door koraalriffen.Op het eiland heb je zoutwatermeren.Hier gaan we heen om flamingo's te spotten.Het zijn er tientallen en we kunnen er best wel dichtbij komen.Ze zijn mooi rose van kleur en het is mooi om te zien als ze staan te eten.We blijven lange tijd naar ze kijken.Helaas geen foto's kunnen maken omdat de batterijen op dat moment leeg waren.'s Avonds op het strand bij een restaurant gegeten;heel romantisch.De volgende dag huren we fietsen om rond het eiland te fietsen.Het zijn een soort mountainbikes maar van een slechte kwaliteit en na 10 minuten hebben we al zadelpijn.Het waait hard deze dag en als de betonnen weg ophoudt moeten we over een zandweg/pad fietsen.We wilden bij het rif gaan snorkelen maar toch niet gedaan ivm de harde wind.We ploeteren kilometerslang in de "zandbak"in de brandende zon dan wel fietsend dan wel lopend,het is erg vermoeiend.Als we eindelijk op de betonnen weg zijn,zet Tom zijn fiets op de weg ,gaat op zijn knieen zitten en kust spontaan de weg,zo blij was hij dat hij van de zandweg verlost was.
Het volgende eiland is Jost van Dijke(genoemd naar een nederlandse piraat)een eiland met mooie baaien,witte stranden en bergen.We zien op dit eiland weer bananen,mango-en broodvruchtbomen.Ook hier maken we een wandeling.Na de betonnen weg komen we op een brede pad bezaaid met steentjes en keien,erg moeilijk om te lopen en maar klimmen,klimmen en klimmen.Boven aangekomen hebben we weer een prachtig uitzicht;we zien zelfs puerto rico liggen.We moeten dezelfde weg teruglopen en zijn bekaf als we weer aan boord stappen.
Het volgende eiland is Tortola.Hier bereiden wij ons voor op de komende oversteek.We hebben even genoeg gehad wat het wandelen betreft dus zien we niet zoveel van dit eiland.
21 april vertrekken we richting Bermuda.We spuiten met grote snelheid(wind en stroom mee)tussen de eilanden door de Atlantische oceaan op.En zo verlaten we de Caribbean en beginnen we aan onze terugreis.We bespreken het wachtlopen:3 uur op-3 uur af van 21.00-9.00uur.We zien af en toe een keerkringsvogel en er zwemt regelmatig een zeilvis voorbij.Tom vist af en toe maar steeds zonder resultaat.De enige vis die we gegeten hebben was vrijwillig aan boord gesprongen.(vliegende vis)We zien ook slierten Saragossa-wier voorbij drijven.Overdag vermaken we ons met lezen,muziek luisteren en niksen.Tijdens het wachtlopen hebben we een lange broek en een trui aan,het wordt toch kouder.In bed liggen we,na een lange tijd,weer onder een slaapzak.Op de vierde dag waait het zo hard dat we geen brood kunnen bakken,we eten crackers en 's avonds chili con carne,koud uit het blik.Als we nog 20 mijl tegaan hebben worden we verwelkomt door enkele dolfijnen en zien we Bermuda te liggen.Met hulp van de Bermuda Harbour Radio varen we tussen de riffen door naar onze ankerplaats. Het is een quarantaine ankerplaats van de customs,ver van de stad.We mogen niet van boord voordat we bij de customs hebben ingeklaard.We moeten hier de klok 1 uur vooruit zetten.Als we het anker uitgooien is het al 1.30 uur.We drinken een welverdiend biertje voordat we naar bed gaan.We liggen al bibberend onder de slaapzak,wat is het hier koud of zijn we het niet meer gewend.
Op Bermuda zal ik mijn 50ste verjaardag vieren,bij deze nodigen wij iedereen uit om dit samen met ons,op de shanty,te vieren.
Tilly

• 04 Mei 2009 - 08:35

Ben Bergmans:

Erg indrukwekkend allemaal. Wat zal dat wennen worden als jullie terug zijn. Om het een beetje te verzachten hebben we al nieuwe steigers weggelegd voor jullie. Goede reis, Ben

• 04 Mei 2009 - 11:12

Albert En Anita:

Hoi Tilly en Tom wat zien de foto's erg weer prachtig uit maar in het echt is dat natuurlijk vele malen mooier. Wat een ontzettend mooie plek om je 50 ste verjaardag te vieren Tilly zo is het niet erg om Sara te worden. Eigenlijk toch al wel niet want je voelt er niets van. In ieder geval willen Albert en ik je een mooie dag toewensen en de kussen komen in september wel. Ik las ook zo even op een onopvallend regeltje dat jullie aan de terugreis zijn begonnen en ja dat zat er een keer aan te komen natuurlijk. Hopelijk reist het goede weer met jullie mee en is de terugreis net zo mooi en zo voorspoedig als de heenreis. Wij wensen jullie samen nog heel veel plezier. Dikke kussen Albert en Anita

• 04 Mei 2009 - 16:28

Willy En Ina Jansen:

Hallo Tilly en Tom,
    Wat een belevenissen weer. Het moet toch niet gekker worden dat Tom de straat gaat kussen. Zo te zien ziet hij er nog steeds even sportief uit.
    Tilly van harte gefeliciteerd met je verjaardag we hopen dat je een fijne dag hebt. Groetjes van Willy en Ina

• 05 Mei 2009 - 08:19

A Diepstraten:

Hoi Tom en Til,wat een avonturen maken jullie mee zeg.
    Tilly,vanuit Drimmelen willen wij je een fijne verjaardag toewensen,en wat zou je raar opkijken als we met z'n allen kwamen om het mee te vieren dat je vanaf 9 Mei 'n SARA!!!!!bent.Maar ja dat zou helaas niet gaan
    ,dus nemen we er hier wel een of meer op jou,geniet er van samen met Tom .We doen het in September nog wel eensover maar dan met jullie erbij.
    Groetjes van ons allemaal .

• 05 Mei 2009 - 09:58

Bert En Tonnie:

Tilly van harte proficiat met je 50ste verjaardag ook voor jou Tom proficiat. Maak er samen een mooie dag van. Hoewel.... alle dagen zijn voor jullie mooi!!!
    Jammer genoeg is het te ver om even te komen. Wij genieten van de vele mooie foto's. Veel plezier en goede reis verder.

• 05 Mei 2009 - 18:08

Roos:

Hey Tillys...ge kan dan wel weg zijn mar waj hebbe de Brasserij afgehuurt vur zaterdag en de rekening en de fotoos magde gaj dan wel hebbe....veul plezier!!!

• 05 Mei 2009 - 18:51

Christine En Ad:

Wens je nogmaals proficiat een hele mooie dag en nog vele gezonde jaren .
    groetjes voor samen x

• 06 Mei 2009 - 19:06

Roos & Rien:

Hoi, Sarah alias Tilly,
    Van harte gefeliciteerd, dat geld ook wat voor Tom, want 50 dan ga je toch meetellen. We zijn dus met z'n alle bij de brasserij, komen jullie ook? Want de Bermuda's is te heftig voor ons.
    Van jullie foto's genieten wij ook, grandioos. Volgende week gaan we naar Kroatie, dus we zitten ook niet stil. Groetjes Roos.

• 06 Mei 2009 - 20:50

Ria En Bart:

Hallo Sarah Til van harte gefeliciteerd met je verjaardag.En tommy ook natuurlijk.En nog veel plezier daar.
    Groetjes Bart en Ria

• 06 Mei 2009 - 20:59

Bart En Lydia :

Ha Tilly is Sarah.
    Hartelijk Gefeliciteerd.
    En Tommy ook hè.En natuurlijk nog een mooie
    reis en veel plezier samen. Groetjes Bart en Lydia.

• 07 Mei 2009 - 19:55

Ed En Liesbeth:

ha die Sarah, ook van ons natuurlijk van harte gefeliciteerd met je 50ste verjaardag, je wint het nu weer van mij(hihihihi)
    Tommes natuurlijk ook van harte. Maar wij dachten dat jullie op een zeilreis waren, het lijkt ons meer een triatlon,dat was wel afzien hoor maar erg sportief. Prachtige verhalen schrijven jullie maar dat kan natuurlijk ook niet anders als je zo'n avontuurlijke reis beleeft. Nou Tilly wij wensen jou en Tommie een geweldige verjaardag toe, wij hebben al op jou getoost, en een hele goede verdere (thuis) reis. Heel veel groetjes van Ed en Liesbeth

• 07 Mei 2009 - 20:47

Adje:

Tilly wat een heerlijke omgeving om SARA te zien.
    Van harte proficiat met deze mijlpaal en geniet ervan.
    Goede en gezellige reis verder.
    Veel groetjes Adje

• 08 Mei 2009 - 16:38

Nelly / Jan Van Meel:

hoi Tilly [sara)
    Hartelijk gefeliciteerd met je 50 jaartjes en Tommy ook. Maak er een gezellige dag van,en neem er een van ons.(dat worden er wel veel zo van iedereen).Al nodig je iedereen uit dat komt wel goed. Nog een goede,fijne veilige terug reis toegewenst, want wat maken jullie veel mee. GROETJES.

• 08 Mei 2009 - 18:34

Trees En Kees:

Tilly proficiat met Sara.
    Zoals gebruikelijk mooi weer op je verjaardag.
    Nemen er dit jaar thuis in de tuin wel eentje op.
    Goede wind voor het vervolg van de reis.
    Gr. Trees en Kees

• 08 Mei 2009 - 19:38

Erna En Jan :

Hoi Sara en Tom.
    Tilly van harte gefeliciteerd met je 50 ste verjaardag, wat moet dat toch fijn zijn om zo ver van huis je 50 ste verjaardag te mogen vieren lekker in de warmte, we hadden graag op je uitnodiging ingegaan om bij jullie op de Bermuda een borreltje te komen drinken maar ja het zat er even niet in maar dat houden we tegoed zodra je weer in Drimmelen bent geniet ze van de reis, we lezen met veel plezier je reisverslagen.
    Groetjes en nog veel veilige zeemijlen.
    Erna en Jan Besems

• 09 Mei 2009 - 06:52

Wim En Diny:

Tilly, gefeliciteerd met je 50e verjaardag. Vanavond pakken we met zijn allen een pintje (of mischien wel twee)op jouw gezondheid.
    Proficiat Wim, Diny, Saskia, Ron, Lars, Britte en William

Ron vraagt zich af waarom het zo lang geleden is dat je op de koffie bent geweest. Ben je op vakantie?

• 09 Mei 2009 - 09:16

Janneke:

Hoi Tilly

Alweer een titel erbij, SARA!! Hartelijk gefeliciteerd met deze mijlpaal.

Groetjes Janneke, Ron en de kids

• 09 Mei 2009 - 16:06

Myrjam:

Tilly, van harte gefeliciteerd met je verjaardag.

• 09 Mei 2009 - 17:46

Suus En Adriaan:

Tilly van harte gefeliciteerd met je 50 ste verjaardag en Ton ook natuurlijk en nog heel veel jaren.Hier is alles nog prima in de Batterij en bij jullie ook want ook wij volgen jullie reis.Goede Vaart !

• 09 Mei 2009 - 19:32

Opkikker:

proficiat Tilly, fijn dat het met jullie zo goed gaat.
    Echt leuk die verhalen van jullie.
    we wensen jullie verder een voorspoedige reis met een vriendelijk windje. groeten van de opkikker

• 10 Mei 2009 - 06:34

Greet:

Hallo Tilly en Tom heb weer genoten van het verslag maar nu ik er toch ben wilde ik Tilly even felciteren met haar verjaardag en Tom nu kun je verder met Sarah hoop dat die net zo aardig en goed voor je is als Tilly
    nog een fijne reis verder en geniet maar heerlijk van het moois
    Groetjes Greet

• 11 Mei 2009 - 16:49

Lianne:

Hallo levensgenieters, Til van Harte Gefeliciteerd nog, hoe voelt het om sara te zijn. Geniet nog maar van die heerlijke vakantie en het beste. Groetjes Lianne

• 12 Mei 2009 - 05:19

Jan Van Oosterhout:

Hoi Tom en Tilly
    Zo te lezen genieten jullie heel erg van deze reis.Van harte gefeliciteerd met je 50 ste verjaardag Tilly. Ik hoop dat het voor jullie een mooie dag is geweest.
    Ik hoorde dat Liesbeth Peter en Zaza toch nog bij jullie aan zijn gegaan.Het hele verhaal zullen we as zaterdag wel bij Corrie horen want dat feest zullen jullie ook moeten missen.
    Maar wij pakken er wel een voor jullie hoor.Een hele fijne tijd verder en groetjes van ons allemaal.Gerrie en Jan

• 25 Mei 2009 - 09:51

Bjørg/Henk Kanters:

Hoi, ik was jullie adres kwijt. Allereerst nog hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag Tilly. Wij wonen nu sinds oktober in Barendrecht, in een appartement en verhuizen 1 maart naar Benitachell in Spanje. Zie dat jullie een geweldige reis hebben, hoewel ik nog niet alles teruggelezen heb. Ga zo door en tot hoors.
    Groetjes, Bjørg en Henk