Sines-Baleeiro-Jorf Lasfar-Safi-Essaoira
Door: Tom Tilly Koen
Blijf op de hoogte en volg Tom-Tilly-Koen
18 September 2008 | Marokko, Essaouira
Tom
Sinds we in Marokko zijn de klok weer een uur terug moeten zetten.Het is nu om 19.30 donker.Overdag schijnt de zon en wordt het zo'n 30-35graden,'s avonds koelt het lekker af.
In Jorf Lasfar ben ik samen met Koen naar de vissershaven gelopen om bij de vismarkt vis te halen.Onderweg daarheen zijn er veel werkmannen aan de weg aan het werk, ze staan in de felle zon maar hebben wel een strooien hoed op en lange kleding aan.Hun brommertjes staan in de schaduw onder de schaarse bomen. Het is hier erg dor en droog.Er rijden ook veel vrachtwagens af en aan.Ze toeteren en roepen iets in het Arabisch.Ik krijg alle aandacht van de mannen.In de hal van de vismarkt ben ik een bezienswaardigheid en in een korte tijd wordt ik omringd door vele Marokkanen.Maar goed dat Koen erbij was.
Nog een flinke communicatiestoornis: we hadden in het havenwinkeltje 10 kleine broodjes besteld, we kregen 5 grote ronde broden en 5 stokbroden! In Safi hebben we onze paspoorten in moeten leveren daarvoor in de plaats een papieren pasje gekregen.Steeds als we van de haven naar de stad wilden en omgekeerd,moesten we ons pasje aan de politie laten zien bij de 2 toegangspoorten.Het leken wel poorten van een pretpark.
We zijn met een petit taxi,een oude fiat uno,en een grand taxi,een oude mercedes, naar een surfspot/strand geweest.Het laatste stuk hebben we moeten lopen,20 minuten,We kregen toen gezelschap van 3 zwarte honden.Als we terug gaan lopen ze mee terug.Tijdens de taxirit zien we ook veel armoede.Het land is dor en schraal.De koeien,schapen en geiten zijn erg mager er is ook weinig groen te bekennen.De mensen rijden met paard/ezel en wagen soms alleen op een ezel.Ze brengen groente naar de stad een enkeling met een brommertje.
Rond 19uur gaan hier de sirene's af: etenstijd!!!Er wordt ook hier veel vis gegeten direct vanaf de boot.De medina in Essaouira is door stadsmuren onheind.Een doolhof met smalle straatjes met vele winkeltjes,veel handvaardigheid en kunst.De Marokkanen zijn hier wat vriendelijker dan in Safi, daar waren ze erg opdringerig.Het is een druk,bedrijvig en vriendelijk vissershaventje.We doen zoveel indrukken op hier in Marokko,teveel om op te schrijven.Het lijkt wel alsof we midden in een grote film zitten.
Koen slaat een keertje over met schrijven omdat hij gisteren ziek is geweest, braken en diarree.Hij voelt zich vandaag al wel weer wat beter.
De foto's volgen later want de computers zijn hier erg langzaam. Liesbeth nog bedankt voor de fotoruimte.We vinden het wel leuk om alle reactie's te lezen,zo voelt thuis toch heel dichtbij.
Tilly
18 September 2008 - 17:16
Liesbeth:
Goh, ik denk loat ik 's kijken waar ze nu uithangen, maar zitten ze waarrempel al in Marokko !!!
Dat zal wel weer héél anders zijn als in Portugal of Spanje ! Wel leuk dat je veel aandacht van de mannen krijgt, nietwaar Til ?
Geweldig dat jullie je nu echt in een andere cultuur bevinden.
Nu worden de verhalen en foto's steeds meer interessanter ! En zo ik begrijp hebben jullie ook best lekker gezeilt nietwaar ?
Klinkt allemaal best goed !
Zeg , drinken jullie de 28 ste een lekker munttheetje op mijn verjaardag, neem er ook maar iets mierzoets bij ( na zevenen!).
Nou geniet van al het moois wat Marokko jullie te bieden heeft, wij kijken uit naar jullie verhalen en foto's!
Groeten van de Hesseltjes -
18 September 2008 - 17:53
Gerry Butter:
Hoi lieve Batterij-buurtjes,
heb ik misschien eens de premeur om als eerste te reageren op jullie laatste bericht uit Marokko.
Niet dat t belangrijk is, wel leuk.
Hier in Nederland zijn Prinsjesdag, de alg beschouwingen en de reactie van onze coalitie-regering onder aanvoering van JPBalk... net voorbij en was ik jaloers op jullie, omdat jullie zo lekker weg zijn en met name de reactie van ene Geert W (over die "slechte" Marokkanen in Nederland) niet hoeven te horen.
Houden zo!
Zag dat ook Bert en Kristel, jullie directe Batterij-buren nu in contact met jullie zijn. Ja, zij hebben Willem - en dus ook mij - een (pracht)haan cadeau gedaan en die 2 hanen(dus die van hun en die van ons) kukelen er vrolijk op los. En het liefst tegelijkertijd op de meest onmogelijke tijden.
Tussen ons in woont ook nog de fam Kees/Erica van Loon en daar is het nog heel(spannend) wachten: wanneer wordt hun 2-ling geboren?
Ik heb ervoor gezorgd, dat in de Drimmelse Dorpskrant, die a.s. zondag uitkomt een leuk stukje over "Rondje Atlantic" staat. Fijn, dat het mag van jullie!
Liefs en groeten van Willem en Gerry
19 September 2008 - 11:32
Marcel En Corrie:
hier een berichtje van onze kant,we zien dat het bij jullie redelijk goed gaat,we hopen dat dat zo blijf geniet er maar van we gunnen het jullie. bij ons is alles goed de verbouwing bij jim en jearney gaat goed. ik zou zeggen nog veel plezier en geluk, we houden het in de gaten
groetjes marcel corrie jim en jearney -
19 September 2008 - 12:11
Christine:
Wat ontzettend leuk om zo met jullie mee te reizen.Ik probeer het een beetje te vergelijken met tunesie.Goh tilly toch nou sjans op je !dag.Heel veel groetjes van alle wijgerdjes hier en tot mails. -
19 September 2008 - 14:01
Fam Diepstraten:
Hoi wereldgangers alles gaat voor de wind zo te lezen .
Met ons gaat ook alles zijn gangetje
We hopen dat alles bij jullie nu heel en gezond blijft,en we hopen dat jullie de wind mee blijven hebben.
Over een paar weken gaan wij ook weer op vakantie samen met Liesbeth en Ed naar Rhodos.
Tilly,Tom en Koen de groetjes van ons en tot schrijfs. -
20 September 2008 - 12:05
Eva En Nicoline:
Hoi, het is inderdaad indrukwekkend wat jullie mee maken in Marokko.Het is leuk om jullie te volgen.
Wij zijn nu aan het werk en we hebben het gezellig en veel lol. Met ons gaat het goed. -
21 September 2008 - 08:19
Jan Van Oosterhout:
Hoi Schippertjes.
Zo te lezen gaat alles wel goed aan boord.Koen van harte beterschap want ziek zijn dat kun je niet gebruiken op de boot denk ik.Het is echt leuk om van hier uit jullie te kunnen volgen. Zo hebben we hier toch een beetje een idee hoe het jullie vergaat.Hier gaat alles goed Jeroen woont al in zijn huisje en alles gaat goed. Dus nu bij Marjolijn aan het werk.Groetjes Gerrie Jan Jeroen Marjolijn en Pol natuurlijk. -
22 September 2008 - 09:54
Gerrie:
Hoi Hoi
ook nog even een berichtje van mij.
Wat een verhalen hebben jullie en wat al een andere wereld.
Zo Tillie dus je trekt nog al aandacht, vooral van de mannen.
Stuur maar eens een foto waar jullie op staan, want volgens mij worden jullie er knapper op..
Hier alles goed maar om jullie op de hoogte te houden nog een paar berichtjes.
Moeder Mekes is gestorven ze mocht 86 jaar worden.
Frans en Willemien gaan scheiden.
Voor de rest gaat alles zijn gangetje.
Het is hier mooi zonnig herfstweer.
De bomen beginnen al weer een beetje te kleuren, mooie paddestoelen,en weer oogsttijd voor appels peren noten,waarvan we weer lekkere taart kunnen bakken met een lekker portje erbij.
Dus wij gwenieten ook.
Voor jullie een goede voortzetting van de reis en geniet ervan.
beterschap Koen!!!!
Groetjes van ons allemaal Gerrie -
23 September 2008 - 17:26
Roos:
Hallee Schippertjes.
Wat un leuk stuk van jullie beiden. Je laat ons meereizen in "jullie wereld" van nu. Ik snap dat al die indrukken niet of moeilijk op papier te zetten zijn maar un goeie indruk geeft het wel. Bedankt!!!!!!! Hoop dat ut met Koen al wat beter gaat; dat moeten we niet hebben natuurlijk. Hier gaat alles zijn gangetje; Renee is weer terug van zijn fietsweek. Hij heeft in 7dgn 700km gemountainbiked voor kinderen met Duchenne, het was een hele mooie belevenis. Henk en onze jongens zijn afgelopen weekend 2dgn gaan mountainbiken in Z Limburg, die "ouwe" kon nog best mee begreep ik. Ik moest op mezelf en de hond passen en schilderen bij Merijn. De buitenboel is bijna klaar. Heerlijk druk als je kinders un huisje hebben. Zie maar bij Jan en Ger. Nou meesse, ik ga koffie maken en dan straks nog un bokske; want dat is er ook weer. Heerlijk!!!!!!!!!!
Groetjes en geniet zuh!!!! Roos -
24 September 2008 - 10:47
Margret:
hallo Schippertjes,
heb alle berichten en fotos bekeken,wat een leuke reis hebben jullie ! ik hoop dat alles verder goed verloopt,zal jullie blijven volgen
groetjes Margret -
24 September 2008 - 21:06
Henk Pieterse:
hallo,
binnenkort heb ik ook e-mail. laat het wel weten als het adres bekend is.
Groetjes en veel (zeil)plezier!
henk -
25 September 2008 - 19:50
Henk Schippers:
Hoi Tom Til en Koen,
als ik dit type is het alweer 25 september, en hebben we dus al 7 dagen niets meer van jullie gehoord, betekend dit dat jullie weer op zee zitten en mogelijk al richting grand canaria varen? lijkt me trouwens ook mooier als markko.
Maar dat komt misschien ook doordat we hier in nederland weer wat van hun landgenoten hebben die bij tijd en wijlen weer eens negatief in het nieuws zijn.lijkt me weer een lang stuk op zee.maar hopen snel weer van je te horen.groeten henk -
26 September 2008 - 14:44
Jac & Anita Thijssen:
Leuk om te zien/lezen dat het goed met jullie gaat en dat je van dat geweldig weer hebt.
maar ja, bij ons is het kermis.
RUILEN??